banner.JPG

 

Welkom bij de Protestantse Gemeente te Scharmer-Harkstede. De gemeente bestaat op deze wijze sinds 1 januari 2007.

Op deze website wordt nieuws voor gemeenteleden en andere belangstellenden gepubliceerd. Het actuele nieuws staat op deze pagina. Voor informatie over komende kerkdiensten klikt u hier >>

Om het kerkblad "de kerkgroet" te lezen moet u zichzelf registreren. U ontvangt een bericht (via email) wanneer u "de kerkgroet" kunt bekijken. Bekijk "de kerkgroet" of registreer >>

Om meer van de geschiedenis te lezen van deze gemeente klik hier >>

 

 

Nu de zomervakantie voorbij is, zijn er weer  elke zondag diensten in de Graankorrel. Aanmelden is niet nodig. Wel kan het zijn dat jij of u, wanneer de kerkzaal ‘vol’ is, verwezen wordt naar zaal 1 waar live kan worden meegeluisterd met de kerkdienst. Mocht ook deze zaal ‘vol’ zitten dan moeten we alsnog mensen teleurstellen. Maar we vermoeden dat het niet direct zo’n vaart zal lopen.

Tijdens deze reguliere diensten willen we - incidenteel - gaan experimenteren met het maken van opnames, die dan op een later moment via youtube te zien zullen zijn. Dan kunnen mensen die (nog) niet kunnen of willen komen ook iets meekrijgen van datgene wat er in de Graankorrel plaats vindt. Zo hopen we recht te doen aan zo veel mogelijk gemeenteleden.

Verder wordt een aantal activiteiten weer opgepakt. Zo is er, met uitzondering van de schoolvakanties, elke eerste dinsdag van de maand weer ‘Preekpraat’. Van half tien tot half elf wordt dan, onder het genot van een kopje koffie, gesproken over een Bijbeltekst die kort daarna op het preekrooster staat.

Ook zal op een viertal avonden de serie van Kefah Allush over Jezus van Nazareth worden besproken. Vanaf 28 september is dit om de twee weken op dinsdagavond van half acht tot een uur of negen in de Graankorrel. Aanmelden is niet nodig, maar wordt wel op prijs gesteld.

 

Nu er meer mag en kan staan we bijna te trappelen van ongeduld om meteen ook maar weer alles te gaan doen. Enige voorzichtigheid is echter nog altijd geboden en het is goed om de dingen ook hun tijd te geven. Het liefst komen we pas weer samen als het normaal en veilig kan met de hele gemeente. En iedereen dus de kans heeft gekregen zich te laten vaccineren.


Toch willen we wat meer vorm gaan geven aan de onderlinge ontmoeting. Daarom zal er op zondag 27 juni, 11 en 25 juli en 8 en 22 augustus van 10.30 - 12.00 door kerkenraadsleden koffie, thee, of limonade geschonken worden in of bij de Graankorrel.
Omdat vanuit Slochteren en de Woldkerken geen diensten meer zullen worden opgenomen, zal op de zondagen waarop geen ontmoeting gepland staat (4 en 18 juli en 1 en 15 augustus) via de website een opname te zien zijn van Lambert van der Weide.

Op de eerste zondag na de schoolvakantie, zondag 29 augustus, hopen we dan weer helemaal normaal te kunnen kerken. Het belooft een feestelijke post-corona-kerkdienst te worden. Echt iets om naar uit te kijken. Of het ook daadwerkelijk door kan gaan zal de tijd ons leren.

 

De kerkgroet van oktober 2021 is te downloaden (sinds 28-9-2021; ca 21.00 uur).
Om de kerkgroet te kunnen lezen moet u als gebruiker bij de nieuwe website geregistreerd zijn.
U kunt zichzelf aanmelden. Zie het menu linksonder en klik op "Registreer".

Nadat u een account heeft gemaakt ontvangt u een bevestigingsmail. Klikt u dan op de link om het registratieproces te voltooien. 
U kunt vervolgens pas de kerkgroet lezen nadat u de rechten hiervoor heeft ontvangen. Deze moeten wij (nog) handmatig toekennen. Hier kan enige tijd (dagen) over heen gaan.

Om de kerkgroet te lezen: klik in het menu boven op LOGINIn het Pinksterweekend organiseren de protestantse gemeenten Scharmer-Harkstede, Slochteren, de Woldkerken en Siddeburen een fietstocht langs de kerken van de gemeenten. Bij de kerken hangen rebussen. De rebussen hebben als thema een christelijk feest. Ieder dorp heeft een eigen feestdag. Ook is er een afbeelding van een symbool die als ‘hulp’ naar dit feest verwijst. Aan het eind van de fietstocht heb je alle feestdagen op een rij.

Deelnemers kunnen zonder aanmelden en op eigen gelegenheid de fietstocht maken. Hieronder een kaartje van de ‘fietsknopenfietskaart’ om een overzicht te geven. Zo kunt u uw eigen route uitstippelen. De inzet is om de route per fiets af te leggen maar u kunt er ook voor kiezen om dit met de auto te doen of een deel met de fiets en een deel met de auto.  De totale route is ongeveer 60 kilometer. U kunt er voor kiezen om dit op één dag te doen, maar u kunt er ook twee dagen voor uittrekken. De rebussen hangen op 1e en 2e Pinksterdag bij de kerk.

NB de blauwe lijn komt niet overeen met de te volgen route.
Knooppunten kunnen als hulpmiddel gebruikt worden.

 

Tijdens beide Pinksterdagen zullen meerdere kerken een tijd open zijn om de kerk ook even binnen te kunnen lopen. (zie onderstaand schema). Vanwege de coronabeperkingen hebben niet alle kerken er voor gekozen om koffie/thee aan te bieden.

 

                     1e Pinksterdag            2e Pinksterdag

Harkstede       14.00 – 16.00             14.00 – 16.00

Kolham           14.30 – 16.00             14.30 – 16.00

Slochteren      14.15 – 15.15             14.15 – 15.15

Schildwolde    13.30 – 15.30             gesloten

Overschild      gesloten                     gesloten

Siddeburen     13.00 – 16.00             gesloten

Hellum           gesloten                     gesloten

Noordbroek    hele dag open             hele dag open

 

Extra: De fietstocht is een buitenactiviteit en met de versoepelingen van de coronaregels goed te doen. Houd u echter wel aan de bestaande regels: houd afstand van elkaar en als u een kerk binnengaat desinfecteer dan uw handen en gebruik waar nodig een mondkapje.

Veel plezier!

Met tientallen deelnemers is de online bijbelquiz, die werd gehouden op 7 februari 2021, een succes te noemen.

 

Er zaten best wel wat strikvragen in de quiz. 

Naast parate kennis werd ook een snelle reactie verwacht. De winnaars worden van harte gefeliciteerd!

Speel alleen of met de hele familie mee!

Datum : vrijdag 12 februari 2021
Tijd : 19.30 - 20.30 uur
Aanmelden vóór : 5 februari 2021

Voorlopig blijven we - met de online diensten - optrekken met de PKN gemeenten van Slochteren en de Woldkerken.  U kunt de diensten terugvinden in de groepsapp en via deze website.

Ook zijn de diensten op zondagmorgen om 10.00 uur te zien op regionieuws TV (Ziggo kanaal 47 en KPN kanaal 1464).

Het rooster van diensten vindt u hier>

Dinsdagavond 19 januari wordt er een online gebedsavond gehouden in Harkstede. Dit in aansluiting bij een wereldwijde gebedsbeweging die al meer dan anderhalve eeuw elk jaar een 'Week van gebed' organiseert. We luisteren naar een paar liederen, we lezen woorden van Jezus uit de Bijbel en bidden om eenheid en verbondenheid.

Je kunt, ook op de avond zelf, gebedspunten appen naar

De avond begint om 20.00 uur en wordt verzorgd door christenen uit verschillende kerken. Je kan vanuit je eigen huis meedoen aan deze gebedsavond, live of op een later moment via deze link >>.

Al een aantal jaren wordt in Harkstede op 2 november, de dag van Allerzielen, de herdenkingsavond georganiseerd om onze overleden geliefden te herdenken. Het was de bedoeling dit elk jaar te doen.                       

Vanwege de coronamaatregelen is het helaas dit jaar niet mogelijk. De organisatoren, Dorpsbelangen Harkstede, de Begrafenis- en Crematievereniging Harkstede-Scharmer, de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt en de Protestantse gemeente Scharmer-Harkstede, hebben daarom besloten die avond  een live uitzending te verzorgen. Op de sites van de organisatoren kunt u deze later bekijken. 

Om uw dierbare overledenen toch te gedenken, kunt u op 2 november van 15.00 – 17.00 uur op het kerkhof bij de monumentale kerk een bloembol poten in een grote bak. Bollen zijn daar dan aanwezig. Hopelijk komen er mooie bloemen tevoorschijn in het voorjaar.

Omdat deelname aan Open Monumentendag 2020 niet door kon gaan is er een filmpje gemaakt van de geschiedenis van de kerk van Harkstede. U krijgt naast de geschiedenis van de kerk met dit filmpje ook een virtuele rondleiding.

  

 

 

 

Als kerk zijn de deuren gesloten zijn we weer ‘online’  gegaan. Geplande diensten kunnen via Youtube bekeken worden. Tot nader order zullen er geen fysieke activiteiten in de Graankorrel plaatsvinden. Hoe een en ander daarna een vervolg gaat krijgen zal de toekomst uitwijzen.

Voor ons is het teleurstellend dat veel plannen nu gedeeltelijk in duigen vallen. Het is verdrietig dat we niet als gemeenschap samen kunnen komen. Laten we elkaar niet uit het oog verliezen.

Wanneer u behoefte heeftaan een luisterend oor, even een praatje wil maken, of om wat voor reden dan ook een medemens wil spreken, aarzel dan vooral niet contact met ons op te nemen.

 

Dankdag voor gewas en arbeid

In het protestantisme in Nederland wordt iedere eerste woensdag van de maand november de “Dankdag voor Gewas en Arbeid” gehouden. Dit is een heel oud gebruik.

Ook in de huidige moeilijke en spannende Coronatijd zal dit plaatsvinden. Toch zal het dit jaar anders zijn dan in voorgaande jaren. In Harkstede willen we ook in deze tijd graag mensen uit Harkstede en omgeving ontmoeten.

Daarom zal woensdag 4 november van 15.00 – 20.00 uur de deur van De Graankorrel, Hoofdweg 65 in Harkstede, open staan en onder het genot van een kopje koffie of thee met wat lekkers kunt u een praatje maken of zo maar even stil zitten in de kerkzaal.

Wilt u iets op papier zetten wat u bezig houdt in deze periode? Wij zorgen voor papier, dat dan kan worden geplakt op een wand.

 

Voedselbank

Wij willen op dankdag graag een bijdrage leveren aan de voedselbank Midden-Groningen. Ook in onze dorpen zijn gezinnen die zo weinig geld hebben dat ze soms bijna geen eten kunnen kopen. Wilt u ons daarom helpen om iets voor deze gezinnen te doen door producten te leveren? Wij denken aan houdbare producten, zoals blikken soep, spaghetti, rijst, pasta saus, nasi kruiden, maar ook potten of blikken met rode kool of sperziebonen. Voor op de boterham bijvoorbeeld jam of pindakaas.

Wat zou het mooi zijn om namens de mensen van onze dorpen een grote bijdrage te leveren aan de voedselbank.

De coronamaatregelen worden in acht genomen. Dat betekent rekening houden met de anderhalve meter afstand, handen reinigen, enz.

 

 

 

Op dinsdagochtenden organiseren we samen met de GKV een koffieterras waar u in een veilige setting (binnen de geldende regels) weer even ‘onder de mensen’ kunt zijn. 

Dit terras is - na de maand juni - ook in de maanden juli en augustus wekelijks geopend.

 

14-12-2020 - 19.30 uur

De problemen zijn verholpen. Het downloaden van de kerkgroet is weer mogelijk.

13-12-2020 - 21.00 uur

De grootste problemen lijken opgelost. Wordt nog vervolgd. Downloaden lijkt weer te lukken.

 

13-12-2020 - 11.00 uur 

Op dit moment werkt het downloaden van de kerkgroet niet. Dit wordt zsm verholpen.

 

Wanneer : dinsdag 5 oktober 9.30 uur
Waar : Hoofdweg 65 Harkstede

U bent van harte welkom bij de Protestantse gemeente Scharmer-Harkstede bij PREEKPRAAT.
Om 09.30 uur de koffie klaar in De Graankorrel, Hoofdweg 65 in Harkstede.

Wat is PREEKPRAAT?
Onder het genot van een kopje koffie (of thee) een uurtje met elkaar van gedachten wisselen over wat ons bezig houdt, aan de hand van een Bijbeltekst die op het preekrooster staat. Dat is  preekpraat.
Het uurtje is bedoeld als moment van inspiratie voor predikant en gemeenteleden. Gedachten, ideeën en suggesties die de revue passeren, kunnen een rol spelen in de preek die volgt op de bijeenkomst.
Deelname is geheel vrijblijvend; het bezoeken van de dienst of telkens deelnemen is niet noodzakelijk, maar wel gezellig. 

Een mooi plaatje van de kerkgebouwen (foto: Jannie Warmolts)

Subcategorieën

Hier treft u alle informatie aan rondom de kerstactiviteiten 2013 in Harkstede.