banner.JPG

In de Veertigdagentijd staan we stil bij het leven van Jezus en leven we toe naar Pasen, het feest van zijn opstanding uit de dood.

 

Foto's: Jannie Warmolts

Symbolische schikking zondag 8 maart 2020–2e zondag 40-dagentijd

Onze levensreis gaat soms door woestijnen van moeilijkheden en verdriet. Zo is het ook met Jezus’ reis naar Jeruzalem. Maar dan is er een bijzonder moment op een berg: Jezus staat in een stralend wit licht en Mozes en Elia voegen zich bij hem. Ook Jezus en zijn leerlingen ervaren op de berg iets van God.

In de schikking zijn rond de stip grassen als stralen tussen het weefsel geplaatst. Samen vormen de stralen een stralenkrans rond een nog niet bloeiende hyacintenbol met een groen groeipunt. Het licht is er al, maar voor een groot deel nog niet zichtbaar. We wachten in spanning op de bloei die gaat komen.

 

Symbolische schikking zondag 1 maart 2020–1e zondag 40-dagentijd

Vandaag is het de eerste zondag van de Veertigdagentijd, zondag Invocabit.
Dat is Latijn voor ‘Hij zal aanroepen’. Roept hij mij aan, dan zal ik Hem antwoorden’.
Om in beweging te komen is er voor de meesten van ons een doel nodig. Het hebben van een stip op de horizon helpt. Deze stip op de horizon is als uitgangspunt gekozen voor het ontwerp.

Het kader vormt als het ware een lijst. Door de lijst is de stip op de horizon te zien. De stip is een ronde open ruimte. Tussen de ronde opening en het kader vormen takjes een weefsel, waardoor de aandacht valt op de opening in het midden van de lijst. De ronde open stip kunt u ook beschouwen als de pupil van een oog.
Jezus voelt zich gedragen door woorden en beschermd door woorden. De kracht van woorden wordt ook gevonden in de stille woestijn. In het midden van de stip zweeft een tulp. De vorm van de tulp doet denken aan gevouwen (biddende) handen. De tulp wordt beschermd en gedragen op vleugels door 3 grote onbeschreven bladeren.
De woestijn, de plek waar Jezus was toen hij op de proef werd gesteld, is eenzaam. De kleurige tulp staat fier tegen de neutrale achtergrond. Leven is zoveel meer dan alleen doen wat je kunt zien, je leeft ook niet van brood alleen. Het verhaal over de ‘Grote Afleider’ in de woestijn kan voor ons een steun zijn, om ook op onze weg voort te gaan. Fier overeind staan, zoals de tulp, die met de onmiskenbare kleur heel opvallend is. Durf dat, laat je niet afleiden. Dien het léven. Sta op en gá!