banner.JPG

Zaterdag 10 januari om 14.00 uur is er een nieuwe expositie geopend in De Graankorrel, Hoofdweg 65 te Harkstede. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunt u kennismaken met Jaap Menses en zijn geëxposeerde foto’s.
Iedereen is van harte welkom! Nieuwsgierig? Kom kijken!
De expositie is te bezichtigen elke tweede zaterdag van de maand van 13.00 tot 16.00 uur tegelijk met “Rondje Harkstede” waarbij ook de Monumentale Kerk en de boekenmarkt open zijn.

Jaap Menses, amateurfotograaf
Ik zal me even aan u voorstellen.
Mijn naam is Jaap Menses, geboren in Groningen, 65 jaar, gepensioneerd technisch medewerker van een grote suikerfabrikant in het noorden van ons land.
Fotografie heeft altijd een rol gespeeld in mijn leven. Als broekie van 10 jaar stond ik mijn vader al op zijn vingers te kijken in de donkere kamer. Met andere woorden, fotografie is me bijna met de paplepel ingegoten. Een groot deel van mijn hobby heeft zich in de analoge tijd afgespeeld, zwart-wit, kleur, dia’s.
Nu, in het digitale tijdperk zijn veel zaken anders en zeker gemakkelijker geworden, echter het “kijken naar” is nooit veranderd, je kijkt om je heen naar onderwerpen en beoordeelt de lichtcondities voordat je een foto maakt.
De analoge tijd heeft het voordeel gehad dat ik eerst goed nadenk over standplaats, compositie en licht omstandigheden, immers iedere foto kostte geld en dan was het maar beter dat het ook goed gelukt was.
De onderwerpen die ik fotografeer zijn erg divers, ik heb niet echt een specialisatie, maar ben erg breed in mijn onderwerpen. Dit varieert van landschappen, natuur, mensen en gebouwen. Wel ligt er wat meer nadruk op landschappen, dat heeft te maken met mijn andere liefhebberij, namelijk wandelen, ik wandel graag in ons mooie noorden en heb dan uiteraard mijn camera bij me.
Ik vind het ook erg leuk om mijn kennis over te dragen op anderen, veel mensen in mijn omgeving heb ik “op weg” geholpen met hun (vaak nieuwe) digitale camera.
Evenementen in Annen, het dorp waar ik woon, zijn ook vaak door mij vastgelegd. Veelal gaat dat tegen vergoeding van een “natje en droogje” maar altijd met plezier.
Ik presenteer mijn foto’s op www.anneroel.nl, mijn eigen website, zodat mensen mij kunnen volgen en mijn foto’s kunnen bewonderen.
Deze expositie in Harkstede is de eerste keer dat ik mijn werk ergens “ophang”. Een spannende gebeurtenis voor me.
Ondanks veel ervaring, goede spullen en “Oog voor het onderwerp” noem ik mezelf nog altijd amateurfotograaf, ik blijf tenslotte een nuchtere noordeling.