banner.JPG

Zaterdag 10 september is het Open Monumentendag. Het thema van dit jaar is: ”Iconen en Symbolen”. De monumentale kerk is natuurlijk open van 11.00-17.00 uur.
Wij willen de bezoekers graag laten zien dat in de kerk veel symbolen zijn te zien. De wapens van de stichters van de kerk zijn op veel plaatsen in de kerk te zien. Op het kerkmeubilair zien we het acanthusblad, dit staat voor het leven en zijn beproevingen. Als knop op de banken en onder aan de preekstoel vinden we de granaatappel. De symboliek hiervan is dat zoals de vele pitten samen zijn in die ene granaatappel, zo vormen gelovigen samen de kerk. Dit zijn een paar voorbeelden.
Bij iconen denken we vaak aan kunstwerken uit Russische kerken. Maar de monumentale kerk is een icoon aan de Hoofdweg. De stichter van de kerk, Henric Piccardt, is ook een icoon.
In de nissen van de kerk zullen die dag iconen (kunstwerken) worden geplaatst.

Een “kennis” van Henric Piccardt heeft gevraagd of hij die dag op bezoek kan komen om nog eens de kerk te bekijken. Natuurlijk is hij van harte welkom.

10 september is het ook “Rondje Harkstede, dus ook De Graankorrel is open. De expositie met quilts van mevrouw Willy Bouwman is dan ook te bewonderen.

’s Morgens om 09.30 uur is de opening van de Open Monumentendag in café De IJzeren Klap in Lageland. Spreker bij de opening is dr. C.P.J. van der
Ploeg uit Groningen. Hij heeft in het juli nummer van het tijdschrift van de Oud Groninger Kerken een prachtig artikel geschreven over de kerk in Harkstede.