banner.JPG

"Geef licht" 

 

foto's : Jannie Warmolts

 

Vanuit het donker naar het licht

Op de eerste adventszondag is de schikking donker van kleur, daarna worden de kleuren lichter. Je kunt het zien als het groeien van een bol; eerst in de aarde, in het binnenste van de bol, later in het volle licht, groen en bloeiend.

De aarde

De basis van onze symbolische schikking is een kubus als symbool voor de aarde met haar vier windstreken en de vier elementen water, vuur, aarde en lucht.

De vier elementen spelen een rol in de lezingen voor de vier zondagen: Zacharia heeft het over het water dat leven geeft. Maleachi spreekt over het louterende vuur, Sefanja spreekt over de verbondenheid van de mensen in relatie tot de aarde en al wat daar is, en Micha spreekt over de belofte die komen gaat, de beweging die nodig is. Lucht om te leven.

Het licht

Het komende licht symboliseren we met kaarsen in de kleuren paars en roze. De kleur paars wordt geassocieerd met emotie en meditatie, maar ook met rouw en bezinning. Paars kan worden gezien als zwart waar al een beetje licht in zichtbaar is. Op de derde zondag wordt een roze kaars gebruikt. Op deze dag klinkt het licht van de geboorte door in de lezingen.

Kerst

De aarde heeft een lichte kleur gekregen; in vier weken tijd van donker naar licht. De bollen zijn nog iets verder uitgelopen. Om de aarde heen zweven witte bloemen. Bovenop de aarde wordt een witte kaars geplaatst. Licht dat de duisternis verdrijft, liefde dat harten verwarmt, inspiratie om er te zijn voor de ander.

Realisatie door: Alice, Greke, Sophia, Jackie en Jannie.